privatlivspolitik

Kugledyne test – find de bedste kugledyner til børn

Som forældre ved vi, hvor stressende det kan være, når vores børn sover dårligt. Det er ikke bare hårdt for vores børn, men også for os selv, og det tærer på alles overskud i dagligdagen. Mange forældre søger derfor efter løsninger på deres børns søvnproblemer. Og for nogle familier kan en kugledyne være den rette løsning.

Der findes både kugledyner til voksne og børn – og efterhånden en del forskellige mærker og modeller, så det kan godt være lidt svært at finde hoved og hale i kugledyner og tyngdedyner. Derfor har vi gjort det nemt for dig med denne guide til kugledyner.

De bedste kugledyner til børn

Der findes mange kugledyner på markedet i dag – både kugledyner til børn og til voksne. Du kan finde både junior kugledyner og juniordyner i voksenstørrelse med forskellige vægtklasser. Her har vi taget et nærmere kig på nogle af de bedste kugledyner til børn – både mindre børn og de større børn.

hugged kugledyne

Hugged Kugledyne

fra 559 kr

Bedste pris hos:

kugledyne til baby

Duermo Kugledyne

fra 898 kr

Bedste pris hos:

Scandinavian Rest Junior Kugledyne

Scandinavian Rest Junior Kugledyne

fra 849 kr

Bedste pris hos:

Hugged Kugledyne

5/5

Danske Hugged laver kugledyner til både børn og voksne. Her har vi den populære kugledyne til børn, som findes i to størrelser på hhv. 2 kg og 3 kg. Hugged kugledynerne er utroligt populære og får gode anmeldelser. Hugged kugledyne måler 100 x 140 cm, som en juniordyne, så den passer perfekt til jeres juniorsengetøj.

Kugledynen fra Hugged er lavet med et betræk af 100% OEKO-TEX bomuld, der gør den blød og behagelig. Inden i er den fyldt med glaskugler og glasgranulat, som er omsluttet af et polyesterlag, for at sikre en blød dyne, der kan anvendes året rundt. Man kan desuden ikke mærke glasgranulatet, men blot mærke den lækre fornemmelse fra tyngden, som omslutter kroppen og trykstimulerer for at give mere ro og afslapning.

hugged kugledyne

Fordele og ulemper ved Hugged Kugledyne

Fordele

Ulemper

Duermo Kugledyne

5/5

En anden populær kugledyne er kugledynen fra Duermo, som findes i flere størrelser til både børn og voksne. Det er dermed nemt at finde den helt rette kugledyne. Til børn findes kugledynen i to størrelser 2 kg og 4 kg, hvor dynen på 2 kg måler 100 x 140 cm, mens 4 kg er 140 x 200 cm.

Som en ekstra detalje har Duermo 14 dages fuld returret og 31 dages tilfredshedsgaranti, så hvis du ikke føler, at dynen gør dét, den skal, er det muligt at returnere den.

Kugledynen er lavet i 100% bomuld med små antibakterielle glaskugler syet ind i dynen. For at skåne dynen skal den vaskes i koldt vand ved lave omdrejninger. Det er desuden muligt at tilkøbe et lækkert blødt betræk, som ligeledes skal vaskes ved max 30 grader.

kugledyne til baby

Fordele og ulemper ved Duermo kugledyne

Fordele

Ulemper

Scandinavian Rest Junior Kugledyne

5/5

Er du på udkig efter en rigtig god kugledyne af høj kvalitet og lækre materialer, som oven i købet er vaskbare ved 60 grader? Så kan Scandinavian Rest kugledyne til børn være et godt bud.

Her får du en lækker kugledyne lavet i gode materialer – nemlig bambus, som er allergivenligt og antibakterielt. Desuden har bambus også en temperaturregulerende effekt, så dynen kan bruges året rundt. Kugledynen til børn findes i to vægtklasser: 2 kg og 3 kg. Desuden er det muligt at tilkøbe et betræk, hvilket er meget smart, idet dynen har et lidt anderledes mål end almindelige juniordyner med en længde på 150 cm (kontra de klassiske 140 cm).

Scandinavian Rest byder desuden på 30 dages søvngaranti, så der er mulighed for at prøve dynen af først.

Scandinavian Rest Junior Kugledyne

Fordele og ulemper ved Scandinavian Rest Junior Kugledyne

Fordele

Ulemper

Zenkuru Kugledyne

5/5

Med Zenkuru kugledyne har du rig mulighed for at vælge den rette kugledyne. Den findes nemlig i flere vægtklasser – du kan vælge mellem dyner med en vægt på 5, 7, 9, 11, 13 og 15 kg.

Skal du bruge en kugledyne til de større børn, vil kugledynen på 5 kg derfor være oplagt, da den kan bruges til børn og unge, der vejer omkring 40-50 kg. Dermed den perfekte dyne til de større børn, der har behov for ekstra tryghed og ro for at opnå en bedre søvn. Kugledynen i denne vægtklasse ligger i den lavere ende af prisskalaen, så hvis du er på udkig efter en billig kugledyne, kan denne være et godt bud.

Dynen er lavet i 100% bomuld, og har en kerne af polyestervat, som omslutter de fine små glaskugler, der er med til at give den gode tyngde. Den måler 150×210 cm, så den passer fint til de fleste – også voksne. Der medfølger et dynebetræk i passende størrelse til, som kan vaskes i koldt vand og lav centrifugering i vaskemaskinen. Selve dynen anbefales at vaske i hånden i koldt vand eller på et skåneprogram på vaskemaskinen – den må dog ikke tørretumbles.

Zenkuru Kugledyne

Fordele og ulemper ved Zenkuru Kugledyne

Fordele

Ulemper

Turiform Vægtdyne med kugler junior

5/5

Turiform er kendte for deres dyner, og tyngdedynen er ingen undtagelse. Her får du en lækker kugledyne bestående af et bomuldsbetræk, samt en kerne af små glaskugler pakket ind i polyestervat, for at yde en ekstra god komfort, og så kuglerne ikke kan mærkes eller høres. Samlet har dynen en vægt på 2 kg, og måler 100 x 140 cm.

De gode materialer sørger for at dynen omslutter og falder tungt omkring barnets krop, og den har dermed en positiv effekt for børn med autisme, ADHD eller andre diagnoser inden for det sansemotoriske eller psykiske område. Trykket fra dynen hjælper med at stimulere kroppens nervesystem og hjælpe kroppen med at bearbejde sanseindtryk og derved skabe mere ro og balance i kroppen.

Det anbefales at dynen benyttes med betræk, da den desværre ikke kan vaskes eller tørretumbles.

Turiform Vægtdyne med kugler junior

Fordele og ulemper ved Turifom Vægtdyne med kugler junior

Fordele

Ulemper

Turiform Tyngdedyne 4 kg 140 x 200 cm

5/5

Er juniordynen blevet for lille, kan det være I skal opgradere til Turiform tyngdedynen på 4 kg til de lidt større børn. Her er den perfekte dyne til de lidt større børn med en vægt på 4 kg og mål på 140 x 200 cm – perfekt til almindelige voksendynebetræk.

Tyngdedynen består af et vår af 100% bomuld, der både er blødt og sikrer en god åndbarhed. Inde i dynen består den af et fiberfyld af polyester, samt små glaskugler, der er fordelt jævnt, og omsluttet af fyldet, så de hverken larmer eller generer. Dynen egner sig derfor godt til børn og unge, der har behov for en behagelig kugledyne, som giver god tyngde, uden den larmer og generer sanserne.

Det eneste minus er, at dynen her desværre ikke kan vaskes – derfor anbefales det også at bruge den med dynebetræk og passe godt på den.

Tyngdedyne 4kg 140x200

Fordele og ulemper ved Turiform Tyngdedyne 4 kg 140 x 200 cm

Fordele

Ulemper

Cura Classic Tyngdedyne 5 kg

5/5

De fleste tyngdedyner og kugledyner til børn er lavet i juniorstørrelse eller med en vægt på 2, 3 eller 4 kg. Men til det større barn eller teenageren kan der være behov for en tungere dyne. Her finder du Cura Classic Tyngdedyne fra det svenske mærke, Cura of Sweden, som har lavet en skøn kugle dyne på 5 kg, der passer til de større børn og teenagere med en vægt på omkring 50 kg.

Cura Classic er en populær kugledyne, som består af hele 7 lag, for at sikre den helt optimale komfort og tyngde. Vægten kommer fra små glasperler, der er fordelt jævnt i dynen, så vægtfordelingen og tyngden bliver helt optimal.

Cura Classic kugledynen måler 135 x 200 cm, så de fleste almindelige dynebetræk vil passe fint på dynen her. Den perfekte tyngdedyne til teenagere, der har behov for ekstra hjælp til at falde i søvn og sove godt.

Cura Classic Tyngdedyne

Fordele og ulemper ved Cura Classic Tyngdedyne 5 kg

Fordele

Ulemper

Spektrum Sansedyne Silent

5/5

Spektrum Sansedyne er en helt særlig kugledyne udviklet og produceret i Danmark – den er faktisk syet af voksne med autisme. Her får du en smart dyne, som er lavet i et unikt design, der gør det muligt at tilpasse størrelsen efter behov. Dynen er nemlig inddelt i sektioner, koblet sammen med lynlåse. Du kan dermed regulere størrelsen på dynen, så den kan vokse efter barnet.

Kugledynen er lavet af et mørkeblåt bomuldsbetræk og med fyld af plastikkugler, som er syet ind i bomuldsposer i sektioner inde i dynen. De enkelte sektioner kan tages ud, og fastgøres inde i dynen med velcro, for at sikre at vægtdelene ikke skubbes rundt i dynen. Den kan desuden vaskes i vaskemaskine ved 60 grader, hvilket er et stort plus.

Kugledynen fra Spektrum er meget populær, og den bruges blandt andet til børn og voksne med autisme og ADHD, samt voksne med demens.

mountainblanket voksen kugledyne

Fordele og ulemper ved Spektrum Sansedyne Silent

Fordele

Ulemper

Tyngdeposen

5/5

Tyngdeposen er uden tvivl en af de mest geniale opfindelser, som småbørnsforældre landet over har fået stor glæde af. Den smarte pose, som kan bruges fra barnet vejer 5 kg har nemlig hjulpet mange små børn og deres forældre til en bedre nattesøvn.

Tyngdeposen findes i tre størrelser, og desuden findes der også en vest til de større børn. Posen er smart, idet barnet ikke kan sparke den af om natten og komme til at fryse. Desuden er den lavet i 50% bambusfibre og 50% bomuld, begge OEKO-TEX, og som sikrer en god åndbarhed og temperaturregulerende effekt. Barnet kan dermed stadig have nattøj på og eventuelt dyne.

Tyngdeposens indre består af ftalatfri PE-granulat, som sikrer en god tyngde og vægtfordeling, der giver ro og stimulerer det lille barns krop nervesystem og sanser, og samtidig beroliger kroppen.

På soveposen er der desuden en smart 2-vejs YKK-lynlås, som gør det muligt at skifte bleen, helt uden at skulle have hele posen af. Det er nemt, og du kan klare det om natten, og måske være heldig ikke at vække barnet.

Cura Classic Tyngdedyne

Fordele og ulemper ved Tyngdeposen

Fordele

Ulemper

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne er en særlig dyne, der adskiller sig fra almindelige dyner ved ikke at være fyldt med dun, kapok eller fiberfyld. Kugledynen er derimod fyldt med små perler eller kugler af plast, glas eller andre materialer i kombination med et mere varmende fyld. Det giver en større tyngde, og dermed større vægt. Før var kugledyner lavet med lidt større bolde, som godt kunne larme, men efterhånden er producenterne blevet bedre til at udvikle de gode kugledyner og såkaldte tyngdedyner, så derfor larmer de ikke på samme måde mere.

De fleste kugledyner i dag larmer ikke som sådan, og det er heller ikke sådan, at kuglerne inde i dynen skøjter ikke rundt i hele dynen. De er nemlig fordelt i små afgrænsede rum for at skabe en mere lige vægtfordeling, samt sørge for, at de bliver hvor de skal. Kugledynerne er altså behagelige at sove med, de larmer ikke og de lægger et behageligt tryk på kroppen.

Nogle kugledyner er lavet i flere lag, hvor materialet er mere adskilt, mens andre er i samme rum i dynen. Hvad der fungerer bedst er dog en smagssag – nogle kugledyner er dog nemmere at vaske end andre, alt afhængigt at måden de er designet på, samt materialet.

Kugledynen sørger for at omslutte sig tættere ind til barnets krop, og den yder dermed mere støtte, samt et jævnt tryk, der for mange kan være meget behageligt og give mere ro i kroppen. Det får kroppen til at ligge mere stille, og det kan bidrage til en mere rolig søvn.

Hvordan virker en kugledyne?

Oprindeligt er kugledynen lavet til personer med autisme eller ADHD og andre, der har svært ved at slappe af. Kuglerne i dynen kan nemlig give ro i kroppen og hjælpe med at få både krop og hjerne til at slappe af, da de stimulerer centralnervesystemet. Kuglernes tryk lægger en form for tyngde på kroppen, der for mange vil være afstressende og afslappende.

Det får niveauet af stresshormoner i kroppen til at falde, på samme måde som trykmassage, kram og lignende kan få kroppen til at slappe af og mindske stress. Kugledynen er med til at stimulere sanserne og skaber en øget kropsbevidsthed. Det behagelige tryk giver ligeledes tryghed og virker beroligende for kroppen.

Trykket fra kugledynen kan også være med til at øge niveauet af melatonin, som er kroppens naturlige søvnhormon. Med øget melatonin føler vi os mere trætte og afslappede, og derved har vi nemmere ved at falde i søvn.

Før var kugledynen særligt brugt inden for psykiatrien, men mange har fundet ud af, at de kan have glæde af den. Både børn og voksne med ADHD, autisme eller andre sansemotoriske udfordringer kan have stor glæde af en kugledyne.

Guide til valg af kugledyne

At finde den rette kugledyne til dit barn er ikke nødvendigvis svært – og så alligevel kan det godt være lidt af en opgave at finde den rigtige kugledyne. Det allervigtigste er dog at finde ud af, hvor meget kugledynen skal veje.

Dernæst kan du også overveje sådan noget som materialer, vaskbarhed, samt muligheden for at forlænge dynen eller øge dynens vægt, i takt med at barnet vokser.

Hvor meget skal kugledynen veje?

Hvor meget en kugledyne skal veje, afhænger af dit barns vægt. En god tommelfingerregel er, at en kugledyne bør veje 10% af personens kropsvægt. Har du et barn der vejer 20 kg, bør kugledynen altså veje 2 kg.

Generelt inddeles kugledyner i vægtklasser af:

  • 2 kg kugledyne (kropsvægt på 10-30 kg)
  • 4 kg kugledyne (kropsvægt på 30-50 kg)
  • 6 kg kugledyne (kropsvægt på 50-70 kg)
  • 8 kg kugledyne (kropsvægt på 70-90 kg)
  • 10 kg kugledyne (kropsvægt på 90-110 kg)

Men hvad så hvis dit barn vejer 25 kg eller 34 kg? Eller hvis du selv vejer 67 kg. Hvilken kugledyne bør du så vælge? Skal kugledynen veje 2 kg til en vægt på 25, eller skal den veje 4 kg? Vejer dit barn 25 kg, kan du overveje om det stadig er bedst med en kugledyne på 2 kg. Men vejer dit barn lidt tættere på de 30 kg eller lige over bør du vælge den dyne, der vejer lidt mere end de 10% af ens egen vægt. Vejer barnet altså 34 kg, kan det være bedst at vælge dynen på 4 kg.

Hvad så med børn, der vejer under de 20-25 kg? Det er muligt at finde kugledyner eller tyngdedyner, som kan bruges til små børn. Her skal de dog ikke veje mere end 2 kg, og gerne lidt mindre. Derfor kan det være en fordel at gå specifikt efter baby tyngdedyne eller den meget populære tyngdepose til babyer. Kugledyner, tyngdedyner og tyngdeposer skal nemlig ikke veje så meget, at de risikerer at hæmme bevægeligheden og i værste fald vejrtrækningen.

Hvad er en kugledyne lavet af?

Kugledyner kan være lavet af forskellige materialer, men de fleste består af bomuld, bambus eller polyester – gerne en kombination af disse tre, samt kugler der som regel er lavet af glas for at give en god tyngde.

Hvert materiale har forskellige gode egenskaber. Bomuld er dejlig blødt – det samme gælder for bambus, som desuden har en god tempererende og antibakteriel effekt. Polyesteret kan bruges som fyld i kombination med glaskuglerne, for at skabe lidt mere ventilation og åndbarhed i dynen.

Typer af kugledyner

Helt overordnet er en kugledyne jo en dyne med kugler inden i. Men der er også forskelle. Der findes nemlig kugledyner af rent kugler, enten af glas eller plast, som giver en god tyngde og masserende fornemmelse, når kuglerne ligger på kroppen. Denne type kugledyne smyger sig bedre omkring kroppen, og det har dermed en større effektivitet. Denne type dyne kan dog også virke noget varmere om sommeren og larme lidt mere.

Der findes dog også kugledyner med en blanding af kugler og fiberfyld – disse kugledyner minder altså mere om almindelige dyner, men har grundet kuglernes vægt en større tyngde.

Det er altså en god idé at overveje, hvilket formål der er med kugledynen – om den skal bruges i det daglige, i stedet for en helt almindelig dyne, eller om den skal bruges til særlige tidspunkter, hvor der er behov for roen og den afstressende effekt, kugledynen har.

Skal kugledynen kunne vaskes?

Vil du købe en kugledyne til børn, kan det være en god idé at tage et kig på, om kugledynen kan vaskes. Det er nemlig ikke alle kugledyner, der kan vaskes i vaskemaskinen – og slet ikke ved de høje temperaturer, som det ellers er normalt at vaske dyner ved.

Selvom kugledynerne minder meget om hinanden, kan der være variationer i materialet, og dermed deres vaskbarhed. Det er altså ikke alle kugledyner, der er vaskbare – og hvis de er, så er det væsentligt at se på, om de skal vaskes i hånden eller om de kan tåle at komme i vaskemaskinen.

Når du skal købe en kugledyne til børn, så er det bedst at gå efter én, der kan vaskes. Der kan ofte ske uheld om natten, hvor barnet kommer til at tisse i sengen – eller hvis barnet bliver syg. Så er det vigtigt at have en vaskbar kugledyne. Det er derfor en god idé at læse lidt om den kugledyne, du påtænker at købe til dit barn, først, så du kan sikre dig, at den kan vaskes. Ellers har du som regel også mulighed for at kontakte forhandleren, så de kan hjælpe og vejlede dig.

Hvad så med tørretumbling af kugledynen? Her gælder det desværre, at det er de færreste kugledyner, som tåler en tur i tørretumbleren. Det er derfor ligeledes noget, du bør være opmærksom på, når du skal vælge en kugledyne til dit barn.

Fordele ved kugledyne

I mange år har der været fokus på, at dyner skal have en varmende eller kølende effekt. Vi har sommerdyner, vinterdyner og helårsdyner. Men hvorfor er det i det hele taget, at vi sover med dyner, og ikke bare tæpper?

Dyner føles bare bedre – og mange mennesker nyder at ligge og putte rart under en dyne. Det føles rart, og det er trygt. Og de fleste kender helt sikkert til, hvor svært det er at komme ud under dynen om morgenen. Bare lige fem minutter mere.

Dyner giver tryghed og ro og varme. Og en kugledyne? Ja, den gør faktisk meget mere end det. Der er nemlig mange fordele ved kugledyner og tyngdedyner. En kugledyne kan nemlig:

  • Have en positiv effekt på søvnen
  • Få kroppen til at slappe mere af
  • Øge niveauet af melatonin, som gør det nemmere at falde i søvn og giver dybere og bedre søvn
  • Give tryghed
  • Have en afstressende effekt
  • Give ro til personer med autisme, ADHD eller sansemotoriske udfordringer

Hvem kan have glæde af en kugledyne?


En kugledyne kan have mange positive fordele, som du kan læse ovenfor. Derfor er der mange mennesker, der kan have glæde af en kugledyne – både børn og voksne. Indtil nu er kugledyner primært noget, som er blevet anvendt i psykiatrien, og til at hjælpe børn og voksne med ADHD og autisme. Men efterhånden er kugledynen blevet et så alsidigt redskab, at den ikke længere ses som noget, der kun henvender sig til neurodivergente.

Langt de fleste mennesker kan faktisk have glæde af kugledynen og mærke den positive effekt. Ligesom massage kan give ro og være afstressende for kroppen, kan kugledynen ligeledes have en sådan effekt. Mange mennesker oplever også, at kugledynen giver ro og forbedrer søvnen. Og det er netop her, kugledynen også kan være en fordel for børn.

Børn og voksne med ADHD eller autisme kan få stor glæde af en kugledyne. Den kan gøre det nemmere at falde i søvn og hjælpe til en mere rolig nattesøvn med færre opvågninger. Tyngden i dynen får musklerne til at slappe af, samt stimulerer centralnervesystemet. Derfor bliver tyngdedynen også ofte brugt som et terapeutisk middel for personer med autisme eller ADHD eller andre sanseintegrationsforstyrrelser.

Efterhånden er fagfolk derfor også begyndt at anbefale at prøve en kugledyne først, inden man tyr til sovemedicin ved søvnproblemer.

Kugledynen kan i det hele taget være god for mange mennesker. Den kan bruges til at afhjælpe stress, og mange læger anbefaler også brug af kugledyne til personer med depression og angst.

Der kan dog være tilfælde, hvor kugledynen ikke er en god idé. Kugledynen bør blandt andet ikke anvendes af gravide, personer med lungesygdomme eller knogleskørhed, eller personer med brud på knogler.

Kugledyne mod muskelsmerter?

Nogle mennesker der døjer meget med spændinger og muskelsmerter vil også kunne få glæde af en kugledyne. Kugledynen kan nemlig virke afstressende og hjælper med at få kroppen til at slappe af. Dermed slapper musklerne også mere af, når du sover, og dynen kan bidrage til at sørge for, at din krop og muskler ikke hele tiden er på overarbejde.

Kugledynen kan dermed have en positiv effekt på muskelsmerter, men også stressudløste smerter og spændinger.

Kugledyne til børn – kan den give en bedre søvn?

Bedre søvn? Det er lige præcis noget af det, mange forældre går og drømmer om. Vi er blevet belært om, at børn lærer at sove igennem, når de når en vis alder. Men sådan er det desværre ikke for alle. Det kan være frustrerende, for det påvirker hele familien, når ens barn sover dårligt. Mange forældre ønsker derfor at finde en løsning, der kan give barnet – og hele familien – en bedre nattesøvn.

Men når alle umiddelbare syndere til dårlig nattesøvn er udelukket – det er ikke ørerne, det er ikke tandfrembrud – spændinger eller låsninger. Det er ikke night terror eller mareridt. Og uanset om vi sover sammen med barnet eller hver for sig, så hjælper det heller ikke noget. Det er lige til at få grå hår af.

Mange børn har generel megen uro i kroppen om natten. Det er her deres kroppe og hjerner vokser, og det kan give masser af uro i kroppen og dermed dårlig søvn. De roder rundt i sengen, benene sparker rundt, armene flyver rundt. Barnet sover uroligt og kan blive vækket af sine bevægelser – og det er bestemt heller ikke nogen dans på roser (eller søvn på roser, nok nærmere) som forælder at ligge ved siden af så uroligt et barn.

Og det er her kugledynen kommer på banen. En kugledyne eller tyngdedyne kan for nogen nemlig være et godt redskab til en bedre nattesøvn. Den er ikke for alle, men i nogle tilfælde kan barnet – og forældrene – have stor glæde af en kugledyne, fordi den kan hjælpe med at give mere ro til kroppen.

Kugledynen svøber sig omkring kroppen og giver en god tyngdefornemmelse, som skaber tryghed og giver mere ro i kroppen. Det føles afstressende, og det kan dermed få musklerne til at slappe mere af og give en roligere søvn. Det er godt for nervesystemet – og netop centralnervesystemet er endnu ikke færdigudviklet hos børn, og er ofte noget af det, der kan være med til at give en urolig nattesøvn.

Det jævne tryk fra kugledynen kan også være med til at øge søvnhormonet, melatonin, som får os til at blive mere søvnige og falde i en dybere søvn. Kugledynen kan derfor ikke bare give en bedre nattesøvn, men også hjælpe barnet med nemmere at falde i søvn.

Som at blive svøbt som en baby – helt afstressende

Kugledynen minder på mange måder om følelsen af at blive svøbt – ligesom vi svøber babyer, når de er små. Det kan nemlig give ro til kroppen og skabe en dejlig og omsluttende fornemmelse, som mange babyer nyder, fordi det også genskaber fornemmelsen inde fra deres mors mave.

Kugledynen har samme omsluttende effekt, og den gør det, som kaldes for dybdepres-stimulering eller trykmassage, som også er noget mange både børn og voksne nyder, når de skal falde til ro.

Trykmassage eller dybdepres-stimulering hjælper med at reducere stresshormonet, kortisol, i kroppen. Det får dermed kroppen til at slappe mere af. Dernæst øger det i stedet niveauerne af serotonin og dopamin, som er kroppens lykkestoffer eller glædeshormoner. De er med til at få os til at føle os godt tilpas, og dermed kan det give mere ro i kroppen.

Dertil kan kugledynen også øge kroppens niveau af melatonin, som kaldes søvnhormonet. Det bidrager til at gøre os mere trætte og søvnige, og det får os til at falde hurtigere i søvn, samt at sove en dybere søvn.

På den måde kan kugledynen have yderst positive effekter, når det gælder søvn og afslapning.

Hvordan vasker jeg en kugledyne?

Ikke alle kugledyner kan vaskes i vaskemaskine. Nogle kugledyner kan klare at blive vasket i hånden, mens enkelte skal til rens. De kugledyner, som godt kan vaskes i vaskemaskinen, kan sjældent klare mere end 40 grader, for at skåne glaskuglerne i dynen. Det kan dog variere, så det er altid godt at læse vaskeanvisningerne på din kugledyne – enkelte kugledyner kan fint klare 60 graders vask.

Fælles for kugledyner er dog, at det er vigtigt at køre med lav centrifugering i vaskemaskinen, samt at du ikke putter den i tørretumbleren til tørring, da det kan skade kuglerne. I stedet skal kugledynen altså hænges til tørre.

Kugledyne eller tyngdedyne?

Skal du købe en kugledyne eller en tyngdedyne? Og hvad er en tyngdepose? Og en vægtdyne? Kært barn har – som du ved – mange navne. Og faktisk er kugledynen, tyngdedynen og vægtdynen det samme. Helt overordnet er det en type dyne med kugler – eller kæder – inden i, som giver ekstra vægt. Du kan altså trygt gå efter en tyngdedyne eller vægtdyne, når du er på udkig efter en kugledyne og omvendt.

Tyngdeposen til gengæld – hvad er det nu lige? Tyngdeposen minder på sin vis meget om en kugledyne eller tyngdedyne. Den er bare lavet som en lille dragt, det lille barn kan få på. Tyngdeposen egner sig særligt til babyer og tumlinger, der har behov for lidt ekstra tryghed og vægtfornemmelsen til at give en mere rolig nattesøvn. Den er lavet, så barnet har den på, lidt ligesom en kjole, men hvor der er lukket forneden, så den minder om en soveposedragt. På den måde kan barnet ikke sådan lige sparke tyngdeposen af sig og sove uroligt igen.

Tyndeposen er ikke for varm, og barnet kan ikke komme til at blive pakket helt væk under den. Derfor kan den fint bruges til de mindre børn.

Kugledyner og babyer?

Generelt anbefales det ikke, at spædbørn og babyer bruger kugledyner – først og fremmest er de for tunge. Barnet vil ikke have mulighed for at sparke kugledynen af sig, hvis den ryger op til hovedet, eller hvis barnet får det for varmt. En for tung kugledyne kan desuden risikere at give trykskader.

Det anbefales derfor ikke, at du køber en kugledyne til baby. Ej heller bør du købe en dyne til dit barn, som er for tung – bare så barnet kan vokse ind i den. Her kan det nemlig ligeledes yde en sundhedsrisiko og være farligt for barnet.

I stedet kan du prøve en tyngdepose, der på sin vis minder om kugledynen i funktion, men er konstrueret på en anden måde, som en sovepose eller sovedragt, hvor barnet har armene fri. Tyngdeposen lynes på barnet, som en kjole der er lukket forneden, og kan derved ikke sådan lige sparke den af. Det gør heller ikke noget, varmemæssigt og sikkerhedsmæssigt, da tyngdeposen er lavet i temperaturregulerende materiale, og barnet kan sove både med og uden nattøj i tyngdeposen. Barnet kan heller ikke risikere at få tyngdeposen op over hovedet.

Kugledyne med store kugler

De fleste kugledyner i dag er lavet med glasgranulat, som giver tyngde uden at larme og føles ujævnt. Dog er der stadig mennesker, som kan have stor glæde af den helt klassiske kugledyne med store kugler. Her består kugledynen af et betræk med bløde plastikkugler. De larmer lidt mere end de nyere kugledyner, men stadig ikke så meget, at det generer – desuden findes der også mindre støjende modeller.

Her er det selvfølgelig ikke sådan, at kuglerne i kugledynen skøjter rundt i betrækket – de kan enten være inddelt i kanaler i dynen, så de ligger jævnt på række. Eller de kan være inddelt i lommer rundt omkring i posen. Nogle kugledyner er også inddelt i sektioner med lynlås, så de kan tilpasses i størrelse efter behov.

Det er meget forskelligt, hvilken kugledyne forældre mener er bedst til deres børn. Alt i alt er det vigtigste, at kugledynen passer til barnets vægt, og at kugledynen kan hjælpe dit barn til en bedre søvn. Det er også vigtigt, at den ikke er for varm til dit barn. Den bedste kugledyne er altså den, som dit barn sover trygt og godt under.

En god tommelfingerregel er, at kugledynen skal veje ca 10% af dit barns kropsvægt. Det vil sige, at hvis dit barn vejer 20 kg, bør du gå efter en dyne med en vægt på 2 kg.

Dit barn kan bruge en kugledyne, så længe der er behov for det. Selv voksne kan have glæde af kugledyner, så der er ikke nogen aldersgrænse. Det vigtigste er bare, at kugledynen passer til barnets vægt. Den bør veje ca. 10% af barnets kropsvægt.